driehoek-agenda

Agenda

1 oktober: Opening

OFFICIËLE OPENING

Meer groen in het stadsbeeld is een wens van velen en met het begrip ‘stadsnatuur’ is daar ook veel aan te doen. Denk daarbij aan insecten- en wormenhotels, meer inzetten op dak- en geveltuinen, wildperkjes en groene woontorens. Al die initiatieven bij elkaar kunnen in potentie een stedelijk ecologisch systeem worden. Bij het Stadsbalkon in de LocHal is vanaf 1 oktober een keur van groene initiatieven te zien. Met thema’s als ‘urban jungle’, circulariteit en biodiversiteit, wordt bijna 345 vierkante meter omgetoverd in een oase waar je tot rust kan komen en inspiratie opdoen.

Deze avond worden festival Senses of Change en de Stadskas013 officieel geopend.

In samenwerking met FutureLab en Bilbiotheek Midden-Brabant.

DOOR: Rodgairo Dalnoot e.a.
TIJD: 18.45 uur
LOCATIE: LocHal, Stadsbalkon
ADRES: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

BIODIVERSITEIT & GROEN

Het Groen Paviljoen: creëer zuurstof in je leefomgeving

Het Groen Paviljoen van Wieke Bout is een experimenteer- en oefentuin op Ondernemerstuin Un Bietje Groen en probeert natuurlijke kringlopen al spelend te leren toepassen in tuinontwerp. 

Op Het Groen Paviljoen wordt getuinierd zonder watergeven. Planten worden daardoor sterk en overleven hitte en droogte beter. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende manieren van vocht opvangen om de luchtvochtigheid in de directe leefomgeving te optimaliseren. Deze boom staat symbool voor die luchtvochtigheid. Haal adem en weet dat de boom het voor jou omzet in zuurstof. 

Dus … plant een boom en creëer zuurstof in je eigen leefomgeving!

Natuurvrijplaats: kunst claimt ruimte voor natuur

Natuurvrijplaatsen zijn plekken die met rust gelaten worden. De natuur mag hier volledig haar eigen gang gaan. Er wordt hier niet gewied, niet gezaaid en niet gemaaid. Zo dragen ze bij aan het vergroten van de biodiversiteit en leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten. Niets doen is dus heel waardevol.

Om de plekken goed en herkenbaar te markeren in bijvoorbeeld de openbare ruimte of op schoolpleinen heeft kunstenaar Marieke Vromans kunstwerk Natuurvrijplaats ontworpen. Knalgeel, handgemaakt van massief staal en met een oppervlak van vier stoeptegels, maakt dit kunstwerk een statement voor wie duidelijk wil maken dat natuur waardevol is. 

De Natuurvrijplaats functioneert als een stolp in een museum; het communiceert dat er iets waardevols beschermd wordt en laat je met andere ogen kijken naar de brandnetel of bloem die er groeit. Het is knalgeel omdat geel de kleur is die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. 

Tuinbroekies: jouw wekelijkse tuinavonturen-podcast

Gehuld in tuinbroek en onder het genot van een goede bak koffie, soms een biertje, praten Casper Boot en Naan Eldering over hun avonturen in de achtertuin. Hoe maak je van je tuin een biodivers paradijs voor vogels en insecten, maar tegelijkertijd ook een plek om te ontspannen en genieten? Bestaat onkruid eigenlijk wel? Welke planten zet je waar? En hoe pak je dit allemaal aan op een betaalbare, eenvoudige manier? 

Met je eigen blote mannen (of vrouwen-) klauwen, slim speuren op Marktplaats en een flinke dosis ‘kijken of het lukt’ ontstaat onder andere een natuurlijke vijver, een gigantische tuinkamer in een oude kweekkas en een kippenhok waar je huur voor zou kunnen vragen. 

Herover je tuin tegel voor tegel en zet de eerste stap naar je eigen, koele, groene paradijs!

Verderland: van tegeltuin naar jungle

Je bent aangekomen op een stukje Verderland, de natuurtuin van plantaardig publicist Katja Staring. Deze tuin kan overal in allerlei gedaantes opduiken. Zo vind je ook een Verderland op ondernemerstuin Un Bietje Groen aan de Koningshoeven in Tilburg. De komende maanden gaat Katja vanaf Verderland mensen helpen hun tuin te vergroenen.

Tilburg is een van de heetste steden van Europa. Dat komt omdat de stad erg is versteend. Er is weinig verkoelende en inspirerende natuur te vinden. Help mee aan een fijner klimaat in de stad, door je eigen tuin te beplanten. Dat leeft véél lekkerder, en je krijgt ook nog eens vrolijke bloemen, vruchten, vogels en vlinders om je heen.

Maar hoe doe je dat, tegels eruit en dan planten erin? Tien Tilburgers doen mee met de Tegeltuin Challenge en krijgen coaching. Ook anderen kunnen aanhaken. Katja schrijft momenteel een boek en online cursus over dit onderwerp, zodat straks iedereen kan bijdragen aan de groene revolutie!

NK Tegelwippen

Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van je tuin of straat? Van 21 maart t/m 31 oktober wordt het NK Tegelwippen gespeeld. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? 

Het is elk jaar weer een spannende wedstrijd! Maar liefst 135 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin. Maar natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Doe jij ook mee?

Containertuintjes voor een aantrekkelijke stad

Een paar jaar geleden stonden ze nog nergens, en nu verschijnen ze op steeds meer plekken in Nederland: containertuintjes! Bedacht door twee Haagse vrienden, Henk-Jan Room en Martin van Diggele, om op een positieve manier afval naast de containers tegen te gaan. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot veel meer.

Op veel plekken in Nederland onderhouden inwoners hun eigen tuintjes. Vaak samen, zodat mensen uit een straat elkaar beter leren kennen. Een plek van afval is omgetoverd tot een gezellige plek om elkaar te ontmoeten. De containertuintjes zijn ook nog eens 3D-geprint van plastic afval. Dat maakt het cirkeltje mooi rond.

Een mooi product gemaakt van afval, op de plek waar je je afval weggooit. In 2018 richtten Henk-Jan en Martin CityGard op. Om de containertuintjes aan de man te brengen én om nog meer leuke producten te verzinnen die de schoonheid van natuur op een creatieve manier de stad in brengen.

De diervriendelijke tuin

Vivara is dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin, zodat iedereen een optimale leefomgeving kan bieden voor tuindieren. Dit doen ze door innovatieve producten te ontwikkelen volgens hun eigen werkwijze. Zo willen ze er zeker van zijn van dat zowel dier als mens voordeel heeft van de producten. 

Zo worden eerst de behoeften van verschillende tuindieren zoals vogels, egels, vlinders, eekhoorns, vleermuizen en amfibieën onderzocht. Samen met natuurbeschermingsorganisaties worden deze dieren uitvoerig geobserveerd. De observatiegegevens worden verzameld en op basis daarvan volgt productontwikkeling door wildlife experts en planten- en voerspecialisten. 

Iets voor in jouw tuin?

Eten van Dichtbij

Voor dit kunstproject fotografeerde kunstfotograaf Evelien Ijpelaar in diverse (moes)tuinen in Noord-Brabant. Gefascineerd door de prachtige structuren en vormen in de natuur, bracht ze zeer diverse gewassen in beeld. Bekende soorten groente en fruit, maar ook (voor haar) onbekende kruiden en andere eetbare bloemen en planten. 

Het is een abstracte serie geworden waarbij je je als kijker mag verwonderen. Met deze serie wil ze je bewustmaken van hoe mooi de natuur is, in het bijzonder dat wat we eten. Je loopt er gemakkelijk aan voorbij, daarom nodigt Evelien je uit eens stil te staan bij al dat moois dat de natuur ons geeft. 

Aan deze serie wordt nog steeds gewerkt. Het doel is om uiteindelijk een fotoboek uit te geven met de complete serie. 

De Stekjesbieb

Project Stek heeft normaliter in het FutureLab van de Bibliotheek Lochal een Stekjesbieb staan. Tijdens de looptijd van Stadskas013 is deze stekjeskast op het Stadsbalkon te vinden. Ruil je stekje, laat er een achter of neem er een mee, mits je belooft er goed voor te zorgen! 

Alles is welkom: zowel tuin- als kamerplanten, maar ook zaden voor in de moestuin. Je kan op een briefje zetten wat voor stekje het is, met eventueel tips om te verzorgen. Als je wil kan je je naam/@instagram achterlaten. Het is natuurlijk superleuk om te zien waar jouw stekje terechtkomt!

Meer plantenbibliotheken vind je via de stekjesroute. 

CIRCULARITEIT & FOOD

Eten van Dichtbij

Voor dit kunstproject fotografeerde kunstfotograaf Evelien Ijpelaar in diverse (moes)tuinen in Noord-Brabant. Gefascineerd door de prachtige structuren en vormen in de natuur, bracht ze zeer diverse gewassen in beeld. Bekende soorten groente en fruit, maar ook (voor haar) onbekende kruiden en andere eetbare bloemen en planten. 

Het is een abstracte serie geworden waarbij je je als kijker mag verwonderen. Met deze serie wil ze je bewustmaken van hoe mooi de natuur is, in het bijzonder dat wat we eten. Je loopt er gemakkelijk aan voorbij, daarom nodigt Evelien je uit eens stil te staan bij al dat moois dat de natuur ons geeft. 

Aan deze serie wordt nog steeds gewerkt. Het doel is om uiteindelijk een fotoboek uit te geven met de complete serie.

Makkelijke Mini-Moestuintjes voor Minima

Stichting Op Groene Voet organiseert sinds 2013 projecten in Tilburg, waaraan iedereen mee kan doen en met als doel: meer vitamine G! Gezond en gelukkig door meer groen. Zo startte Stichting Op Groene Voet in 2022 met MMMM, de Makkelijke Mini-Moestuintjes voor Minima. Vijftig huishoudens door de hele stad, die nog niets hebben met moestuinieren of niet wisten hoe te beginnen, kregen hun MMMM-moestuin in hun tuin of op hun balkon.

Met dit concept wordt ook hulp wordt geboden door een app en een besloten Facebookgroep. Er wordt gewerkt met de beste zaden en materialen. Er is dan ook veel geoogst: Van leuke contacten en plantenuitwisseling tot héél veel salades en schotels. 

En nog steeds, want oogsten gaat tot laat in het jaar door!

Wormenhotel: goud voor de bodem

In een wormenhotel kun je je groente, fruit- en etensresten kwijt. De rode tijgerwormen verwerken dit tot compost voor in de tuin of in bloembakken. Compost is als goud voor de bodem! Dat kan dus heel goed met alle groenten- en fruitrestjes van bijvoorbeeld een school, maar ook van ons Stadscafé. De eerste 3 grote wormenhotels hebben al een plek bij Campus013, SBO Noorderlicht in Noord en BS het Wandelbos in West. En nu staat er dus ook één in de LocHal.

Een groot wormenhotel kan ook een sociale en duurzame meerwaarde in een wijk bieden. Je kunt samen de kringloop sluiten, kennisdelen, héle mooie compost krijgen en voedt het gesprek over verduurzaming van de wijk en stad. 

Check-in is nu geopend!

ZuiderZwam: paddenstoelen uit koffie

Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken? Volgens de principes van de circulaire economie kweekt ZuiderZwam oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg.

ZuiderZwam is een initiatief van Jacqueline van Eerd. De onderneming draagt bij aan een samenleving waar grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd: van afvalreductie naar voedselproductie. Bovendien, naast een grote culinaire waarde, hebben oesterzwammen ook een hoge voedingswaarde en zijn oesterzwammen ook goede en duurzame vleesvervangers. 

Kweek je mee?

Groeintuin013

GroeiTuin013 is een collectieve tuin op de Stadsakker, een groene en veelzijdige locatie in het Stadsbos013. Het vormt de verbinding tussen stad en buitengebied, een plek waar maatschappelijke verbinding en participatie voorop staan. GroeiTuin013 is dé groene huiskamer van Tilburg waar vele vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen en verkopen.

De tuin startte in 2014 in de Piushaven als pilotproject van Stichting Het Werkt. Het concept van stadslandbouw waarin mensen van heel verschillende komaf elkaar inspireren, zich in een natuurlijke omgeving ontwikkelen en samen waardevolle activiteiten ondernemen, heeft zich inmiddels in de praktijk getoetst én bewezen. GroeiTuin013 biedt een lerende praktijkomgeving waar volop ruimte is voor organische ontwikkeling van innovatieve, sociale en economische activiteiten.

Bezoek Groentuin013 en ontdek de activiteiten!

Tilburg Circulair
Tilburg Circulair is hét interactieve burgerinitiatief wat mee beweegt op de vragen en behoeften van de maatschappij. Want Tilburg wil in 2045 een circulaire stad zijn, maar wat houdt dit dan eigenlijk in? Wat is circulariteit? En kan Tilburg juist met haar warme steentjes en slechte luchtkwaliteit een voorbeeld gaan zijn voor hoe het ook anders kan? 

Diewertje Vorstenbosch en het team van Tilburg Circulair nodigen je uit om aan te sluiten bij de vormgeving van een circulaire plek in Tilburg. Hoe moet deze er uit gaan zien? Hoe kunnen we samen deze circulaire plek gaan creëren, waar iedereen mag zijn, komen ontdekken, spelen, ondernemen, ontmoeten, ervaren? 

Schets mee aan de toekomst!

RECREATIE

Plek Zat! 

Tilburg is mooi en er is Plek Zat! In deze bloementuin vind je de leukste inspiratie om er op uit te trekken in de Tilburgse natuur. Overal in Tilburg kun je leuke dingen doen die niets kosten. Wandel tussen de bloemen en laat je verwonderen in de schôônste stad van ‘t laand!

Plek Zat! is een idee van Noortje van Venrooij en Linda Koster en is ontstaan in coronatijd. De bekende plekken in de stad zoals de Piushaven en het Spoorpark waren overvol en zij zochten naar plekken om lekker te kunnen borrelen toen de terrassen waren gesloten. Allerlei leuke plekken werden gespot, en er was plaats genoeg voor iedereen. Plek zat dus! Download gratis de online gids Plek zat! De Tilburgse Buitenborrel (mini)Gids, en geniet mee. 

Plek Zat! is geen bedrijf, maar bestaat uit twee enthousiaste Tilburgse vriendinnen die graag leuke en goedkope uitjes in de Tilburgse natuur willen promoten.

Moes

Daktuin Moes wordt een stadsjungle, smaakexplosie, groenoase, chillspot en huiskamer. Een plek waar je, heel natuurlijk, vanzelf een stukje groener wordt. Waar je ontdekt hoe we deze vergroening samen wereldkundig gaan maken. En waar duurzaam genieten een nieuwe betekenis krijgt. .

Wat Moes betreft is het tijd om de verbinding tussen stad, natuur, voedsel en de verduurzaming daarvan te herstellen. Ondernemers Mirjam Slob en Sam van Nieuwamerongen hebben besloten om op eigen de eerste publiektoegankelijke daktuin van Tilburg te realiseren. Een daktuin waarop groente en fruit worden verbouwd en bijen gehouden. Waar bewoners, studenten en bezoekers samenkomen voor een hapje en drankje. Een plek waar onbewust ieders kijk op de wereld eens flink wordt opgeschud.

Moes is werk in uitvoering; denk mee en blijf op de hoogte!

Stadscamping

Kamperen in je eigen stad? Dat kan op de Stadscamping in het Spoorpark! Je hoeft niet helemaal naar de Ardennen om je tentje op te zetten en marshmallows te roosteren rondom het kampvuur. De Stadcamping heeft alle faciliteiten voor de perfecte kampeervakantie in eigen stad. Als je geen zin hebt in gehannes met je eigen tentstokken, ze hebben ook eigen tenten beschikbaar.

Stadscamping Tilburg is één van de eerste gebruikers van het terrein waar het Spoorpark is gerealiseerd. Na eerdere pop-up festivalcampings bestaat Stichting Stadscamping Tilburg in de huidige vorm alweer ruim 5 jaar en zijn ze niet meer weg te denken uit de stad.

Pak je badmintonrackets, slaapzak en zaklamp maar alvast in!

BotaniBooth

Zou jij naar een live plant based performance gaan? Of naar de plantendisco? 

Deze planten reageren wanneer je ze aanraakt. Met de interactieve booth van allround designer Jeanne Shaw kan je in samenwerking met planten een muzikale en visuele ervaring maken. Elektroden meten kleine elektrische veranderingen in de plant en worden versterkt door de planten aan te raken. De reacties van de plant worden in de computer gebruikt om muziek- (dj)/ en video (vj) programma’s mee aan te sturen: de planten zijn letterlijk aan het draaien. 

Dus raak de planten aan en creëer samen een live optreden!

Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh Nationaal Park ligt midden in Brabant. Een landschap vol slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, boerenland, landgoederen en prachtige stads- en dorpsgezichten. Dit is het landschap waar Vincent van Gogh opgroeide. Waar de natuur en de harde werkers deze eigenzinnige schilder inspireerden tot unieke meesterwerken. 

Uniek voor het Van Gogh NP is de nauwe verbondenheid tussen stad en land. In deze dichtbevolkte metropoolregio met bijna anderhalf miljoen inwoners, is de natuur nooit ver weg. Steden en dorpen zijn onderdeel van het nationaal park. Zelfs in de centra van de grote steden is het groene landschap dichtbij. In het Van Gogh NP zijn die werelden niet gescheiden, maar vallen ze als een mozaïek in elkaar. 

Ontdek de hoogwaardige natuur en prachtige landschappen in combinatie met de toonaangevende, innovatieve maak- en kenniseconomie!

Stadsbos013

Stadsbos013 is een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg, waar cultuur en natuur samenkomen en waar flora & fauna de ruimte krijgen zich te ontplooien. Waar je rust kunt zoeken, de natuur kunt ontdekken, waar je kunt sporten, maar ook waar je mensen kunt ontmoeten. Het gebied ontwikkelt op basis van behoeften en op initiatief van de stad. Want als Stadsbosmaker kun jij zelf een bijdrage leveren.

Het parklandschap van Stadsbos013 heeft een rijke geschiedenis en kenmerkt zich door verscheidenheid. De afwisselingen van bosgebied en open gebieden versterken het ecosysteem en de biodiversiteit. Daarnaast is Stadsbos013 de bron van zuiver drinkwater voor de stad Tilburg. 

Beleef de seizoenen in Stadsbos013!

EDUCATIE

Radio Aarde: welkom in SssTilburg

Van harte welkom in het net ontdekte natuurgebied SssTilburg waar de LocHal in het midden staat. Ga ontdekken: kijk onder het beton, zoom in op de kieren in de tegels, sta stil bij de majestueuze wolkenpartijen en de grassprieten op de stoep. Overal is natuur te vinden. SssTilburg is een ontdekking van de natuurkunstenaars van Radio Aarde.

Radio Aarde nodigt je uit om dit natuurgebied  mee te ontdekken. We laten zien, vertellen erover en maken de verbinding tussen mens en de stad. Stadskas013 is de natuurlijke groeiplaats waarin de avonturen en vondsten van de bewoners van SssTilburg een plek krijgen. Kijk om je heen, en onder je voeten, en vertel erover in de podcast. Deel je liefde in het vriendenboekje van de aarde en verwonder je over de vondsten aan de stadskaswaslijn.

Natuur is overal, onder de stoeptegels ligt het strand, open je vizier hier!

BinnenBos

Een groen klaslokaal is goed voor het leerklimaat van kinderen. Planten zorgen namelijk voor een betere concentratie én een hogere waardering voor het klaslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40 procent van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van zo’n groene leerplek in de klas, erg leuk en leerzaam. 

Met een BinnenBos zet je het leslokaal vol met duurzaam gekweekte kamerplanten. Het BinnenBos is speciaal ontwikkeld voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs door IVN Natuureducatie, Royal Lemkes en Presikhaaf Schoolmeubelen. De leerlingen planten het bos zelf aan, verzorgen de planten en leren stekjes op te kweken. 

Maak ook stek voor stek de school een stukje groener!

De KennisTuinderij

De Bibliotheek is in de afgelopen jaren uitgegroeid van een uitleenbibliotheek tot een programmerende bibliotheek. In de LocHal ontkiemt de programmering in de themalabs, de makerijen en op de jeugdafdeling. 

De KennisTuinderij is een pop-up ruimte midden in Stadskas013 waar ook op allerlei manieren kennis en verhalen worden gedeeld. Zo vinden er bijvoorbeeld verschillende presentaties en workshops plaats, is er op het scherm relevante content te zien en ‘hangt’ er mooie themacollectie aan de boekenboom.  

Scan de QR-code voor alle aankomende programmering rondom het thema stadsnatuur. Via deze webpagina kun je ook verder praten over het thema via de KennisCloud, worden handige boekentips gegeven én is de online talk van Denker des Vaderlands Daan Rovers te zien, waarin zij ingaat op de wisselwerking tussen mens en natuur. 

De Compostkeuken: word ook verliefd op de bodem

In één theelepel gezonde bodem vind je een miljard bacteriën, meters schimmeldraden, duizenden ééncelligen en talloze andere micro-organismen. Dit noemen we het bodemvoedselweb. Zo’n ‘microbe’ kun je met het blote oog niet zien, maar samen vormen ze een kracht waarvan bijna al het leven op aarde afhankelijk is. Inclusief de mens.

De Compostkeuken maakt deze onzichtbare kracht zichtbaar. Via workshops en lezingen word je meegenomen in de uitgestrekte microwereld onder onze voeten. Een wereld waarin elke bodembewoner een eigen cruciale rol speelt in het creëren en behouden van de bodem als vruchtbaar ecosysteem.

Word ook verliefd op de bodem! Kom leren hoe je slimmer samenwerkt met alles wat in en op de bodem leeft en ontdek hoe je met minder tijd en energie, gezondere, sterkere planten laat groeien.

De Balkonscene: Rob van Barschot

Wat gebeurt er als een muzikant een week lang plaatsneemt in het Stadsbalkon en zich laat inspireren door de omgeving en de mensen die er komen? Dan komt daar ongetwijfeld muziek uit, want dat is exact wat drummer/percussionist Rob van Barschot van plan is. Hij zal met de opening van de Stadskas op 1 oktober iedere dag te vinden zijn in de LocHal waar een complete binnentuin wordt opgetuigd op meer dan vierhonderd vierkante meter. Op 8 oktober zal Van Barschot het resultaat laten horen waarbij hij ook gebruik zal maken van een handpan.

3 oktober: Tegenlicht Meetup

TEGENLICHT MEET-UP

Wat kunnen we leren van de natuur? Maak kennis met het ‘Wood Wide Web’ en de oeroude intelligentie van de natuur!

Door het bouwen van betonnen steden waar we onszelf in opsluiten, verliezen we onze band met de natuur. Voor veel inheemse volkeren is de band met de natuur juist vanzelfsprekend: zij luisteren naar de verhalen die de bomen en planten ons vertellen. Wetenschapper Suzanne Simard bewees dat planten en bomen in ieder geval met elkaar kunnen communiceren: via het ‘Wood Wide Web’ waarschuwen ze elkaar voor gevaar zoals ziektes of insectenplagen. Wat kunnen we leren van de oeroude intelligentie van de natuur over onze plek in de wereld en hoe we kunnen overleven?

De Bibliotheek LocHal en Senses of Change organiseren een Tegenlicht Meetup over de aflevering ‘In de Ban van het Bos’, waarin we samen gaan onderzoeken hoe we ons op een andere manier tot de natuur kunnen gaan verhouden. We gaan in discussie met inspirerende lokale sprekers en gaan daarbij ‘out of the box’ aan de hand van muziek.

De avond vindt plaats in de Stadkas013 op het Stadsbalkon van de LocHal.

In samenwerking met FutureLab en Bibliotheek Midden-Brabant.

DOOR: Bram Stadhouders (foto), Anne de Vries, Radio Aarde,
TIJD: 19.30 – 22.00 uur
LOCATIE: LocHal, Stadsbalkon013
ADRES: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

DE BALKONSCENE

Wat gebeurt er als een muzikant een week lang plaatsneemt in het Stadsbalkon en zich laat inspireren door de omgeving en de mensen die er komen? Dan komt daar ongetwijfeld muziek uit, want dat is exact wat drummer/percussionist Rob van Barschot van plan is. Hij zal met de opening van de Stadskas op 1 oktober iedere dag te vinden zijn in de LocHal waar een complete binnentuin wordt opgetuigd op meer dan vierhonderd vierkante meter. Op 8 oktober zal Van Barschot het resultaat laten horen waarbij hij ook gebruik zal maken van een handpan.

DOOR: Rob van Barschot
TIJD: overdag
LOCATIE: Stadsbalkon, LocHal
ADRES: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

5 oktober: Songcontest

SONGCONTEST

Muziek is een krachtig middel om mensen aan het denken te zetten.
Zeker in tijden waarin we collectief een stem willen maken, zijn protestsongs van grote waarde. Je zou dan ook denken dat er met de stijgende temperaturen, inflatie, woningcrises, zorgcrises, enzovoorts, meer muziek wordt gemaakt dat een activistisch karakter heeft. We horen ze alleen nog veel te weinig!!!

Daarom nodigen we bands, rappers, theatermakers, kleinkunstenaars, zangers – het maakt niet uit als er maar muziek wordt gemaakt -uit om tijdens festival Senses of Change een nummer te laten horen waarbij hedendaagse problemen een bron van inspiratie zijn. De avond wordt voorzien van een vakkundige jury met Nol Havens, Vera Hofman en Gert Gering die de liedjes gaan beoordelen. De winnaar van de avond mag dit nummer opnemen in de studioruimte bij Dock Zuid.

Cul de Sac stelt haar backline beschikbaar. Senses of Change zorgt voor een kundige geluidsman. Kidnap the DJ zorgt voor lekkere muziek terwijl de acts wisselen.
De avond wordt afgesloten door de band Kollee. De deelnemers spelen zelf hun muziek en zorgen voor zo voor een onvergetelijke avond!
De timetable:
20:00 – Paradise Parrots
20:15 – MAGU
20:30 – Roland Verstappen
20:45 – Yonca Gärber
21:00 – Dave PLU
21:15 – Kars Helderman
22:00 – Kollee

Mail voor aanmelden/info naar: bas@poweredbytinc.com.

PAY WHAT YOU WANT
TIJD: 19.30 – 23.00 uur
LOCATIE: Cul de Sac
ADRES: Heuvel 48, Tilburg

DE BALKONSCENE

at gebeurt er als een muzikant een week lang plaatsneemt in het Stadsbalkon en zich laat inspireren door de omgeving en de mensen die er komen? Dan komt daar ongetwijfeld muziek uit, want dat is exact wat drummer/percussionist Rob van Barschot van plan is. Hij zal met de opening van de Stadskas op 1 oktober iedere dag te vinden zijn in de LocHal waar een complete binnentuin wordt opgetuigd op meer dan vierhonderd vierkante meter. Op 8 oktober zal Van Barschot het resultaat laten horen waarbij hij ook gebruik zal maken van een handpan.

DOOR: Rob van Barschot
TIJD:  overdag
LOCATIE: LocHal, Stadsbalkon
ADRES: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

6 oktober: Be The Change

BE THE CHANGE

Be The Change is een inspiratiedag voor nationale en lokale changemakers. Een dag over de rol van bezieling, cultuur, expressie en muziek in transitie- en transformatieprocessen. Wat weten we? Belangrijker, wat weten we niet? En het allerbelangrijkst: wat bezielt en inspireert jou? Samen met veranderpioniers Kees Klomp, Merlijn Twaalfhoven, Bernice Fuller-Tijm, Willem Ferwerda, Godelieve Spaas, Boudewijn Tooren, Lena van der Wal en Marcella Wong, en musici Nawras Altaky, Rogier Telderman, Sanem Kalfa, Jacqueline Hamelink verkennen we door dialoog, workshops en spel een veelheid aan thema’s waaronder natuur en biodiversiteit, sociale rechtvaardigheid, landbouw, eigendom en samenwerking. Zo verbinden en verrijken we ons, inspireren we elkaar en ontwikkelen we onze sensitiviteit voor de toekomst zoals die ontstaat.

Wat zal er ontstaan in een vrije ruimte met gelijkgestemden?

TIJD: 9.30 – 16.30 uur
LOCATIE: Seats2Meet
ADRES: Burgemeester Brockxlaan 1000, 5041JP TILBURG

DE BALKONSCENE

Wat gebeurt er als een muzikant een week lang plaatsneemt in het Stadsbalkon en zich laat inspireren door de omgeving en de mensen die er komen? Dan komt daar ongetwijfeld muziek uit, want dat is exact wat drummer/percussionist Rob van Barschot van plan is. Hij zal met de opening van de Stadskas op 1 oktober iedere dag te vinden zijn in de LocHal waar een complete binnentuin wordt opgetuigd op meer dan vierhonderd vierkante meter. Op 8 oktober zal Van Barschot het resultaat laten horen waarbij hij ook gebruik zal maken van een handpan.

DOOR: Rob van Barschot
TIJD: overdag
LOCATIE: LocHal, Stadsbalkon
ADRES: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

7 oktober: Lezing

LEZING: Hoe hiphop de Arabische Lente veranderde

Muziek heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in diverse revoluties. Een recent voorbeeld is de Arabische Lente die vanaf 2010 door het Midden-Oosten en Noord-Afrika waaide. Hiphop had daar een groot aandeel in en rapper/acteur/academische generalist Winston Dap schreef een thesis over de invloed die hiphop had op die revolutie.

Deze avond zal Winston een lezing geven over zijn onderzoek en kijkt ook de rol die hiphop anno 2022 vervult in diverse sociale lagen. Hij bespreekt de invloed op wereldwijd niveau, maar ook op lokaal. Daarna gaan we het gesprek aan met stadsdichter/spoken word-artiest Rodgairo Dalnoot, zangeres Hind Hakki, de Brabantse muziekscene, Tilburgs hiphoptalent en allen aanwezigen.

DOOR: Winston Dap, Rodgairo Dalnoot en Hind Hakki
TIJD: 19.30 – 22.00 uur
LOCATIE: Dock Zuid
ADRES: Ringbaan Oost 8.18, 5013 CA Tilburg

DE BALKONSCENE

Wat gebeurt er als een muzikant een week lang plaatsneemt in het Stadsbalkon en zich laat inspireren door de omgeving en de mensen die er komen? Dan komt daar ongetwijfeld muziek uit, want dat is exact wat drummer/percussionist Rob van Barschot van plan is. Hij zal met de opening van de Stadskas op 1 oktober iedere dag te vinden zijn in de LocHal waar een complete binnentuin wordt opgetuigd op meer dan vierhonderd vierkante meter. Op 8 oktober zal Van Barschot het resultaat laten horen waarbij hij ook gebruik zal maken van een handpan.

DOOR: Rob van Barschot
TIJD: overdag
LOCATIE: LocHal
ADRES: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

8 oktober: De Groene Oogst

DE GROENE OOGST

Stel je voor: heel de binnenstad gevuld met kraampjes, workshops, wandelingen, muziek en dat allemaal met een groene gedachte? Geen fantasie, maar precies wat we gaan doen op 8 oktober. We programmeren heel de stad vol met de meest uiteenlopende activiteiten; houtbewerken met stadshout, instrumenten maken van afgedankte apparaten, bomenwandelingen, stekken en ga zo maar door. Kom vooral een kijkje nemen en doe gerust mee.

DOOR: Center of Tilburg, Dock Zuid & Powered by TINC
TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: meerdere locaties door de Tilburgse binnenstad

PLANTENBIEB

PlantYes, een lokaal en sociaal project.We streven naar iedereen met plantenliefde in de eigen omgeving met elkaar te verbinden. De planten en stekjes ruil-, wandel en fietsroute is ontspannend (het maken en verzorgen van de stekjes), het is actief (het wandelen 

en/of fietsen van de route) en het is sociaal (je ontmoet mensen met dezelfde interesse in jou eigen omgeving). 

De ruilpunten zijn gemakkelijk vindbaar in een overzichtelijke routekaart, en doordat de kleine plaatselijke routes ook met elkaar verbonden zijn, is ook een grote ronde uit te stippelen.

DOOR: PLANT YES
TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: RADIOPLEIN, Tilburg

NATUURVRIJPLAATS

Natuurvrijplaatsen zijn plekken die met rust gelaten worden. De natuur gaat hier volledig haar eigen gang. Ze dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit en leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten. Er wordt hier niet gewied, niet gezaaid en niet gemaaid. Niets doen is dus heel waardevol! 

Om de plekken goed te markeren en herkenbaar te maken voor iedereen heeft kunstenaar Marieke Vromans kunstwerk Natuurvrijplaats ontworpen. Knalgeel, handgemaakt van massief staal en met een oppervlak van vier stoeptegels, maakt dit kunstwerk een statement voor wie duidelijk wil maken dat natuur waardevol is. 

De natuurvrijplaats functioneert als een stolp in een museum; het communiceert dat er iets waardevols beschermd wordt. De vrijplaats is te zien in het Flexpohuis, een rijtjeshuis in afwachting van sloop.

In samenwerking met Center of Tilburg & Marieke Vromans

DOOR: Marieke Vromans
TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: Flexpohuis – Noordhoekring 91, Tilburg
www.mariekevromans.nl

JEROEN KANT

Jeroen Kant is een eigenzinnige en grillige zanger/gitarist/liedjessmid. Hij volgt altijd zijn muzikale hart en zelden is dat de weg van de minste weerstand. Als hij teveel op zijn gemak is geraakt, zoekt hij door naar groei. Dat heeft hem inmiddels een aardig rijtje bijzondere albums vol Nederlandstalige liedjes opgeleverd. Een oeuvre dat zich uitstrekt van intieme kleinkunst-pareltjes tot aan stomende bluesgrooves. Steeds zonder de inhoud uit het oog te verliezen. Zijn sound is rauw en organisch, authentiek, uitgesproken en eigen. De inspiratie haalt hij voornamelijk uit de rijke blues, roots en rock traditie. Sinds 2020 verblijft hij op zijn boot in de Biesbosch om daar te werken aan zijn nieuwe muziek. 

 

Nieuw album “WATER”

Zijn droom om op een boot te wonen heeft hij waargemaakt. Hij zegde de huur van zijn woning in Tilburg op en met zijn gitaar op zijn rug en zijn kat onder zijn arm vertrok hij naar de Biesbosch. Daar begon hij een oude lekkende roestbak stap voor stap om te toveren tot zijn eigen kleine drijvende paleis. Zo houdt hij als muzikant in corona-tijd zijn lasten laag en zijn hoofd boven water, zonder concessies te doen aan zijn creativiteit. Geïnspireerd door zijn nieuwe leven en de ruimte om hem heen, maakte hij zijn nieuwe album “Water”. Alle liedjes door Jeroen Kant geschreven én opgenomen op zijn boot “Armadillo”, ver weg van de stad.

DOOR: Jeroen Kant, zang & gitaar
TIJD 1: 11.00-11.30 uur
TIJD 2: 12.30-13.00 uur
LOCATIE: Frederikstraat, Tilburg
www.jeroenkant.nl

FRE

Hoewel FRÉ een avondmens is, schrijft ze de meeste van haar songs bij zonsopgang, als de wereld nog stil is en haar innerlijke perfectionist nog ligt te slapen. Dan, bij voorkeur in de bossen rond haar studio, zoekt de Amsterdamse singer-songwriter de diepte op en schrijft ze teksten die zo oprecht zijn dat ze er soms van schrikt. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe EP die draait om het overkoepelende thema: vrouw zijn.

 

De muziek die ze samen met Wannes Notenbaert en Julian Bohn produceert, brengt je in een betoverend muzikaal landschap, met invloeden van artiesten als Bon Iver, Billie Eilish en Sulfjan Stevens. Naast het podium is FRÉ medeoprichter van MDE NL, de Nederlandse tak van de internationale organisatie Music Declares Emergency. MDE is een groep artiesten (o.a. Billie Eilish, Radiohead, Bon Iver e.a.), organisaties en muziekliefhebbers die de urgentie van de klimaatcrisis benadrukken en oproepen tot onmiddellijke actie van de overheid om al het leven op aarde te beschermen. Frederike schreef voor haar masterscriptie aan het Conservatorium van Amsterdam een vierstappen plan voor hoe artiesten hun milieu-impact kunnen reduceren en hun stem kunnen gebruiken om de culturele verandering te creëren die nodig is voor een leefbare toekomst.

Voor zingend vuurwerk moest je wachten tot het laatste optreden, zondag van FRÉ. In liederen waarin ze haar overleden vader bezong, had ze het hart op de tong en in haar strot.” – René van Peer (Eindhovens Dagblad)

DOOR: Fré, zang & gitaar
TIJD 1: 14.00-14.30 uur
TIJD 2: 15.30-16.00 uur
LOCATIE: Frederikstraat, Tilburg
www.fremusic.de

FOTOWEDSTRIJD: FIXEER!

Zaterdag 8 oktober staat het Paleis Raadhuis in het teken van fotografie met foto-exposities, muziek, spoken word en mini-documentaires van fotografen. De prijsuitreiking van de 2de editie van de Fixeer Fotowedstrijd start om 11:00 uur. Wethouder Marcelle Hendrickx zal prijzen uitreiken aan de drie prijswinnaars.

Houd je van fotografie, dan moet je deze plek zeker bezoeken! Het Paleis is open van 10:00 tot 16:00 uur.

OPM Vanwege de verbouwing aan het Stadsforum is de ingang van het Paleis aan de kant van het nieuwe Stadhuis. De locatie is helaas moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

TIJD: 10.00-16.00 uur
LOCATIE: WITTE PALEIS, Stadhuisplein 128, Tilburg
www.fixeer-tbg.nl

VERA HOFMAN

Vera Hofman wil iedereen laten ervaren hoe mooi de wereld kan zijn.

Vera is een groot voorvechter voor de belangen van onze planeet. Als dirigent, fluitist en maker is muziek haar taal en de verbindende kracht ervan haar middel. Ze nodigt haar publiek uit om na te denken over toekomstige generaties en in beweging te komen met haar project Letters to the Future. Ze zet zich in voor een volhoudbare muzieksector als maker bij thuishaven Dock Zuid, en biedt een podium aan inspirerende initiatieven door haar gesprekwandelingen Walk & Talk.

In al haar project werkt het enthousiasme van Vera aanstekelijk. Of ze nu werkt aan de verklanking van digitale muziek naar het ensemble The Next Ensemble, haar publiek een uur lang zijn adem in laat houden met Messiaen’s Et Exspecto Resurrectionem, of componisten uitnodigt om nieuw werken voor haar te schrijven. In al deze situaties is ze op zoek naar speelplezier, indrukwekkende ervaringen, samenwerking met inspirerende mensen en de mogelijkheid om dit enthousiasme met haar publiek te delen.

Tijdens de Groene Oogst zoekt Vera de verbinding tussen haar altfluit, en maakt ze een concert met plant en mens.

DOOR: Vera Hofman (fluit, plant en mens)
TIJD 1: 13.30-14.00 uur
TIJD 2: 15.30-16.00 uur
LOCATIE: WITTE PALEIS, Stadhuisplein 128, Tilburg
www.verahofman.com

WANDELCOACH

Een andere kijk!

Kom naar buiten en samen beleven wat er te ervaren is aan natuur in de stad. En kom ontdekken op welke manier deze ervaring je blik verandert.  Op jezelf, op je omgeving en de onderlinge invloed. Neem je nieuwsgierigheid mee, en laat je verrassen.

De wandeling zal ongeveer een uur duren en start op het Pieter Vreedeplein.

Zaterdag 8 oktober zijn er twee mogelijkheden om te beginnen met deze wandeling: 11.30 en 13.30 uur.

DOOR: Annemieke van Groos
TIJD 1: 11.30 uur
TIJD 2: 13.30 uur
LOCATIE: Pieter de Vreedeplein, TILBURG
www.wandelcoach-annemieke.nl

GI-GA-GROEN

Radio Aarde

Iedereen van 0-100 is uitgenodigd voor het typen, stempelen, schrijven, tekenen, maken en verzinnen van POST VOOR DE AARDE. Wonderzoeker Toos en Kariene Tekenmachine zijn erbij.
We heten je welkom aan de lange tafel bij boekwinkel Gianotten-Mutsaers.
Hier is tijd en ruimte genoeg voor verwondering,…

Sanne Roosenboom

Wie kent haar niet? Sanne werd bekend met Jippie! Een grappig verhaal over een humeurige prinses die woont in een land waar iedereen altijd té vrolijk is. En ze schreef de vier Ministerie van Oplossingen- boeken. Een avontuurlijke serie waarin kinderen stiekem andere mensen helpen.

Gi-ga groene wetenschapsquiz

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2022 ontwikkelde schrijfster en wetenschapper Esther Walraven de Gi-ga-groene wetenschapsquiz. De quiz is gebaseerd op Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat, een boek boordevol natuurweetjes dat zij schreef samen met milieuwetenschapper Wilfried Ivens, geschikt voor kinderen van 8-12 jaar.

TIJD 1: 11.00-16.00 uur Radio Aarde
TIJD 2: 11.00-12.30 uur Sanne Roosenboom
TIJD 3: 15.00-16.00 uur Gi-ga groene wetenschapsquiz
LOCATIE: GIANOTTEN, Emmapassage 17, 5038 XA Tilburg

VINTAGEMARKT: MEUK OP MAAT

Van stylisten tot antiek hoarders en van keramiek tot Oma’s oude blousejes, alles komt aan bod tijdens de Meuk op Maat Vintage Markt in de Tilburgse Spoorzone. 

Op 8 oktober organiseren Dock Zuid en Binnenstad Tilburg een festival in het kader van duurzaamheid waarbij een tweedehands markt niet mag ontbreken, want wat is er nou duurzamer dan oude spullen een tweede leven geven? 

Een grote passie van mij is om van vlooienmarkt tot snuffelmarkt te gaan en de beste, meest unieke items te vinden. Omdat het natuurlijk spullen zijn die al een leven geleefd hebben zijn ze niet altijd in optimale conditie. 

Over de jaren heen heb ik kleren vermaakt en meubels opgeknapt met het doel hun integriteit te behouden en een nieuw leven te geven. Dit is wat ik met Meuk op Maat ook anderen wil aanbieden: zorgvuldig gecureerde tweede-hands producten die met liefde gepersonaliseerd worden. 

Hopelijk zie ik jullie op 8 oktober! 

DOOR: Meuk op Maat
TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: STOOM013, Burgemeester Brokxlaan 6, 5014 DA TILBURG

NATURE FOR HEALTH

Laat je verrassen door de wonderen van de Natuur.

Nature For Health organiseert een tweetal natuurbelevingen. Om 13.00u is er en ontmoeting met de natuur in het park, een kleine expeditie door de natuur en met jezelf. Deze wandeling van een uur wordt begeleid door Paul van Nature For Health.

Om 14:15 vindt de workshop ‘De Natuur als Katalysator’ plaats. Verwen jezelf met een moment van stilte en bezinning, in contact met de Natuur en met jezelf. Deze workshop wordt begeleid door Klaudi van Elke Dag Genieten.

Aanmelden kan via een korte e-mail aan paul@nfhfoundation.com o.v.v. Natuurbeleving A. of B.

DOOR: Paul van der Velden, Klaudi
TIJD 1: 13.00-14.00 uur Natuurbeleving A, wandeling
TIJD 2: 14.15-15.15 uur Natuurbeleving B, workshop
LOCATIE: Pieter de Vreedeplein, Tilburg
www.nfhfoundation.com

DE BALKONSCENE: ROB VAN BARSCHOT

Wat gebeurt er als een muzikant een week lang plaatsneemt in het Stadsbalkon en zich laat inspireren door de omgeving en de mensen die er komen?

Dan komt daar ongetwijfeld muziek uit, want dat is exact wat drummer/percussionist Rob van Barschot van plan is. Hij zal vanaf de opening van de Stadskas op 1 oktober iedere dag te vinden zijn in de LocHal waar een complete binnentuin wordt opgetuigd van meer dan 400 vierkante meter. Op 8 oktober laat Van Barschot het resultaat horen waarbij hij in elk geval gebruik zal maken van een handpan.

DOOR: Rob van Barschot
TIJD 1: 10.00-10.30 uur
TIJD 2: 11.30-12.00 uur
TIJD 3: 13.00-13.30 uur
LOCATIE: LOCHAL (Stadsbalkon), Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

VAN PET NAAR PRET

De grootste circulaire kroonluchter van de wereld hangt tot eind 2023 te pronken in de LocHal in Tilburg. De 32 m2 grote kroonluchter bestaat uit 169 (13×13) lampen, gemaakt van 10.000 gerecyclede petflesjes. De boodschap hierachter is dat je door anders te kijken en te doen, je van iets heel negatiefs (zwerf)afval, iets super vets kan maken. Ofwel het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan in de lucht.

Ontwerpwedstrijd: Kroonluchter zoekt nieuw ontwerp

In de loop van 2023 gaat het ontwerp van de Kroonluchter aangepast worden. De Kroonluchter bestaat uit 169 afzonderlijke bollen die zich kunnen verplaatsen in een kubus van 5x5x5 meter. Hiervoor willen we zowel startende als gevestigde ontwerpers, creatievelingen met ideeën uitnodigen om mee te helpen.

=> Wil jij deelnemen dan liggen er op 8 oktober ontwerpformulieren in de Lochal. Maak een schets en vertel ons waarom en doe het ontwerp in de oranje fles.

TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: LOCHAL, Burgemeester Brokxlaan 100, 5041 SG Tilburg

YOGAMAATJES

Kinderyoga/mindfulness is leuk, speels en leerzaam! Tijdens een kennismaking nemen we de kinderen mee hoe ze een maatje kunnen worden van zichzelf én elkaar.

Wij gaan bijvoorbeeld samen op onderzoek in ons lichaam. Waar zitten onze gevoelens en gedachten eigenlijk? Wat doen die daar en hoe kunnen we ermee omgaan?

Het kind/ouder/verzorger leert het verschil tussen in- en ontspanning en hoe het zichzelf tot rust kan brengen. Gewoon via leuke, eenvoudige, praktische (relax) oefeningen! Zo kunnen jullie samen thuis nog eens oefenen.

Kinderyoga docent Tim “Kinderyoga is zo oud als de weg naar Rome en toch hip & happening. Logisch want in de huidige maatschappij zijn er talloze prikkels en wordt er veel van kinderen verwacht. Kinderyoga is écht afgestemd op het kind, samen gaan we spelenderwijs op ontdekking en avontuur. Dit doen we met het gebruik van grappige (dieren) houdingen, de adem, massage, ontspanning & creativiteit“.

DOOR: Stefanie Bolsius, Tim van den Bersselaar
TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: Pieter de Vreedeplein, Tilburg

STEK TO GO

Ruilstekjes, retro en diverse workshops met plantjes van Stek To Go 

Atelier Leermakers wordt deze dag door Stek To Go omgetoverd tot een circulair, kleurrijk en groen paradijsje met ruilstekjes, retro en meerdere te volgen workshops.

Schuif aan bij de Workshop Mini Gardening en maak een groen mini landschap in een weckpot. Neem voor deze workshop zelf een weckpot mee. De workshop is €10,- (excl. weckpot).

Kies bij de Workshop Bloempot met Poppenkastkop en Schotel je eigen een plantje, poppenkastpop en schotel uit en maak er een bloempot van. Je gaat met 2 items naar huis. Deze workshop kost €12,50.

Speciaal voor de kinderen is er een gratis Workshop Plantje in IJsbeker. Wil je meer informatie en garant zijn voor een plekje tijdens deze workshops? Neem contact op met Bastiaan Gietema | 06-48976512. 

DOOR: Bastiaan Gietema, 06-48976512
TIJD: 11.00-17.00 uur
LOCATIE: ATELIER LEERMAKERS, Nieuwlandstraat 13, Tilburg
www.facebook.com/StekToGo

LE CANE

Le Cane zijn Tilburgse DJ en productiepartners Bram en Erik. Na jarenlange ervaring in de entertainmentindustrie als promotors, singer/songwriters, DJ’s en producers, hebben Bram en Erik hun krachten en sonische visies opnieuw gebundeld om een gloednieuwe hybride live-act te creëren. Ze ontwierpen een uniek melodieus en progressief techno geluid, met invloeden uit pop, acid en house. In combinatie met hun (hybride) live optredens zorgt dit voor een onvergetelijke ervaring, zowel on- als off-stage. In hun nummers halen ze maatschappelijke thema’s aan, zoals de angst om jezelf te zijn op sociale media in hun eerste single ‘Weak Again’, en nu klimaatverandering in hun eerste EP: ‘Elysium’. Op 8 oktober zullen zij hun EP, maar ook nieuwe tracks middels een liveset laten horen. Wil jij alvast een voorproefje, kijk dan deze link.

 

In samenwerking met Dock Zuid

DOOR: Erik Peters, Bram Linssen
TIJD: 14.00-17.00 uur
LOCATIE: THE CAT’S BACK, Paleisring 21, Tilburg
www.lecane.nl

JASHA ELIANE

𝕵𝖆𝖘𝖍𝖆 𝕰𝖑𝖎𝖆𝖓𝖊 is een 21-jarige opkomende Queer zangeres uit Nederland. Geboren in Amsterdam en opgegroeid in het Brabantse dorp Oisterwijk.Door de dorpse cultuur waar ze opgroeide had ze nooit voorbeelden van queer mensen om zich heen, het was een hele zoektocht die ze doormaakten en dit zette ze op papier om ook andere mensen die niet in de vier grote steden van Nederland wonen, te helpen.

Met haar melodramatische teksten en haar activistische kijk hoopt ze iedereen te inspireren en mee te nemen in haar zoektocht naar liefde. Als artiest die queer neemt ze je mee in haar zoektocht naar wat liefde is, wat voor plaats dat inneemt, hoe zich dat uit en van wie ze wel en niet houdt. 

Op 27 mei kwam haar DEBUUT- EP ‘Verlangend Verdwaald’ uit, waarvan de singles airplay hebben gekregen op o.a. Radio 3FM, NPO Radio2 en FUNX. Ze stond met haar band voor een volle zaal fans in de Hall of Fame en trad op voor een uitzinnige menigte op de Dam tijdens Pride Amsterdam.

In samenwerking met Dock Zuid

DOOR: Jasha Eliane (zang) & band
TIJD: 17.30 uur
LOCATIE: Gin Fizz, Oranjestraat 6, Tilburg
www.jashaeliane.nl

TEXTIELMUSEUM: KLEURSTOF

In de tentoonstelling ‘Kleurstof’ ontdek je alles over het verven van textiel: van de oorsprong van kleurstoffen tot de verhalen die erachter schuilgaan en de impact die het heeft op mens en milieu.

Textiel is er in alle denkbare kleuren. Maar wat maakt je favoriete spijkerbroek eigenlijk blauw? De kleuren geel, blauw en rood zijn het uitgangspunt van ‘Kleurstof’. Het werk van verschillende kunstenaars en (mode)ontwerpers als Claudy Jongstra, Antonio José Guzman & Iva Jankovic, Nienke Hoogvliet, Aboubakar Fofana en Nan Groot Antink geeft je een blik op de schoonheid en de dilemma’s van geverfd textiel. Ontdek de grootste uitdagingen voor ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger tot nu en welke oplossingen er gevonden zijn. Speciaal voor jongere bezoekers is er het familiespel om te ervaren hoe kleuren tot leven komen door ze te voelen, ruiken en zélfs proeven!

TIJD: 12.00-17.00 uur
LOCATIE: TEXTIELMUSEUM, Goirkestraat 96, Tilburg
www.textielmuseum.nl

opmerking: bezoek aan het museum is gratis met een Museumkaart, kijk voor andere tarieven op de website.

XILLAN

Songwriter en muzikant XILLAN is geboren in Paramaribo, waar de culturele diversiteit even weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud.

Als millennial is XILLAN opgegroeid tussen twee werelden. Aan de ene kant de Surinaamse cultuur; een rijke mengelmoes met roots in o.a. Afrika, Indonesië en India, die in Suriname nieuwe culturele vormen aannam. En aan de andere kant de Amerikaanse en Europese muzikale helden. De muziek die uit deze mix voortvloeit maakt XILLAN tot de artiest die hij is.

In zijn werk als songwriter speelt de Surinaamse identiteit een belangrijke rol; het is de lens waardoor XILLAN zijn omgeving ervaart. Een product van de bewogen gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname; XILLAN omarmt de meervoudigheid van zijn achtergrond. ‘Het vieren van diversiteit is het lot van de toekomst.’ Als audiovisuele kunstenaar is het de intentie van XILLAN de tijden te spiegelen in zijn werk, om zo bij te dragen aan de zelfreflectie die essentieel is voor elke progressieve multiculturele samenleving.

DOOR: Xillan (zang, toetsen)
TIJD 1: 11.00-11.30 uur
TIJD 2: 12.30-13.00 uur
LOCATIE: STADSCAFE DE SPAARBANK,  Noordstraat 125 Tilburg
www.instagram.com/xil_lan

STRUIKROVEN

Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat deze moeten wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. 

Wij redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen we samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten. 

Op zaterdag 8 oktober kun je kennis maken met Struikroven, je vragen stellen over het initiatief, je hardop verbazen over het feit dat dit nog niet eerder gedaan is en je enthousiasme delen met je lokale Struikrover. Tot slot krijg je een Struikroven-stekje mee naar huis zodat je Struikroven nooit meer vergeet. 

DOOR: Arjan Heijdens
TIJD: 12.30-17.00 uur
LOCATIE: CINECITTA, Willem II straat 29. Tilburg
www.struikroven.nl

WORKSHOP STUDIO JAHE

Studio Jahe, een studio voor speelse ideeën met een vleugje design en een snufje ambacht. Natuur, recyclen en duurzaamheid staan bij ons centraal. Wij brengen ambacht, design en creativiteit samen in speelse alledaagse items en ideeën. 

Voor deze dag willen wij jullie meenemen in onze passie lepelsnijden. Een eeuwenoude ambacht waarbij je onvermijdelijk in contact staat met de natuur. Het hout dat wij gebruiken komt uit onze stad en de dorpen om ons heen. Wij zullen niets kappen en gebruiken enkel hout dat anders de versnipperaar in gaat.

Met je handen werken, dicht bij en met de natuur. We gebruiken een bijl en een mes, meer niet. We gebruiken vers hout, het liefst zo vers mogelijk. Het hout zal jou de weg wijzen en wij gaan je hiermee helpen in de vorm van een workshop van 4 uur. Schrijf je snel in, want we hebben acht plaatsen per workshop.

DOOR: Studio JAHE
TIJD: 13.00-17.00 uur
LOCATIE: Tilburg
AANMELDEN: www.instagram.com/studioJAHE/

CRU DE CACAO

De Kaaszaak en Cru de Cacao slaan op zaterdag 8 oktober de handen ineen!

Op die dag besteden we speciale aandacht aan lokaal gemaakte Hollandse kazen, maar ook de ambachtelijke kazen uit Frankrijk kunnen natuurlijk niet ontbreken. Naast kaas, verkoopt de Kaaszaak ook veel andere delicatessen, waaronder de direct trade chocolade van Cru de Cacao waarvoor de boeren in de landen van oorsprong een eerlijke prijs ontvangen.

Wil je kennis maken met onze eerlijke en duurzame producten? Ons vind je zaterdag 8 oktober in het karakteristieke pand aan de Noordstraat 79a! We laten je onze producten proeven en vertellen er ook graag de pure verhalen bij. Ken je ons al? Dan vinden we het natuurlijk ook leuk als je ons even gedag komt zeggen.

DOOR: Tom Stalpers, Thomas Deliën
TIJD: 10.00-17.00 uur
LOCATIE: KAASZAAK, Noordstraat 79a, Tilburg

PINDAKAAS & RIJKE GROND

Wij laten alle bezoekers die bij ons in de winkel komen zien hoe de pindaplant groeit (pinda’s groeien namelijk onder de grond (!!) en waarom deze plant de grond rijker achterlaat na het oogsten dan toen hij begon te groeien..

Tevens mogen alle bezoekers een gratis proeverij komen doen en krijgen niet alleen alle kinderen een kleinigheid mee maar maken ook de volwassenen kans op een gratis bonuspot Pindakaas!

 

TIJD: 10.00-17:00 uur
LOCATIE: PINDAKAASWINKEL, Heuvelstraat 57, 5038 AB Tilburg

FOCUS FOODBAR

Focus Foodbar is een 100% plantbased restaurant in het centrum van Tilburg. Vandaag bieden zij een herfst-proeverij aan van hun nieuwe kaart, die op 12 oktober ingaat. Voor de zoetekauw is de Mylkshake vd maand een Pumpkinspice Mylkshake. Ook mogelijk to-go!

In samenwerking met Center of Tilburg

TIJD 10.00-17.00 uur
LOCATIE: FOCUS FOODBAR, Heuvelstraat 122, TILBURG

LISETH HORSTEN

Singer-songwriter Liseth Horsten werd door haar trouwe fans ook wel ‘het best bewaarde
geheim van Tilburg’ genoemd, maar dat mag best een publiek geheim gaan worden. Ze begon in de jaren ’90 met het schrijven van liedjes op gitaar, die haar naar diverse podia in binnen- en buitenland brachten, maar maakte een herstart toen ze naar Tilburg verhuisde.

Hier bouwde ze haar praktijk op als muzikant en -docent. Ze bracht in 2015 een in Californië opgenomen EP uit, en in 2021 de EP ‘Miss’ met de band Liseth & The
Satellites. Verwacht sterke en persoonlijke songs, van melancholische luisterliedjes tot
akoestische rock, en hier en daar een americana cover die ze naar haar eigen hand zet. Gezongen met een heldere stem met diepgang, karakter en een fijne timing.

In samenwerking met Dock Zuid.

DOOR: Liseth Horsten, zang en gitaar
TIJD 1: 14.00-14.30 uur
TIJD  2: 15.30-16.00 uur
LOCATIE: STADSCAFÉ DE SPAARBANK, Noordstraat 125, 5038 EH Tilburg
www.lisethhorsten.nl

Initiatief
pbt
Partners
Content-partners
content-partners